joi, 23 decembrie 2010

...data de 25 decembrie...

Rasfoind o agenda de prin liceu am gasit o tema pe care am facuto in clasa a 10 ... nu stiu cata lume e interesata de o scurta si saraca istorie a Craciunului mai exact a datie de praznuire a Craciunului . Asadar cine e interesat sa citeasca mai departe  ...

  Cel dintai praznic imparatesc cu data fixa , in ordinea fireasca a vietii Mantuitorului, este Nasterea Domnuli, numita in popor si Craciunul , denumire provenita din limba slava de la carnatiomen ( mancare de carne .  La 25 decembrie este sarbatoarea anuala a nasterii cu trup a Domnului  Iisu Hristos .
  La inceput era deosebire intre crestini din Apus si cei din Rasarit in ceea ce priveste data acestei sarbatori. In Apus di sec al III- lea Nasterea Domnului se serba ca si azi la 25 decembrie. Dupa Sf. Ioan Gura de Aur , traditia aceasta este foarte veche la Romani care o serbau de la inceput pe 25 decembrie .
  In Rasarit pana in a doua jumatate a sec IV Nasterea Domnului era serbata in aceeasi zi cu Boterzul Domnului adica la 6 ianuarie , aceasta dubla sarbatoare era numita sarbatoarea Aratarii Domnului .
  Pentru prima oara Craciunul s-a despartit de sarbatoarea Botezului  , sarbatorindu-se pe 25 decembrie , in biserica din Antiohia in anul 375 .

 Odata fixata la 25 decembrie , sarbatoarea Nasterii Domnului a atras dupa sine fixarea datelor unui sir  intreg de alte sarbatori.
  Ziua Nasterii Domnului fiind privita ca una dintre cele mai mari sarbatori crestine , era prasnuita cu mare solemnitate. In ziua precedenta se ajuna se faceau slujbe in cadrul carora se botezau catehumenii Bisericii , preotii si cantaretii umblau ca si azi cu icoana Nasterii pe la casele credinciosilor , pentru a le vesti maritul prasnic de a doua zi . Cu timpul s-a instituit postul craciunului ca misloc de pregatire sufleteasca pentru intampinarea sarbatorii.

   In zilele noastre pentru a arata si a mari bucuria si insemanatatea Craciunului s-au adaugat anumite datini si obiceiuri . Copiii si chiar oamenii mari merg din casa in casa si colinada vestind Nasterea Domnului . in casa se impodobeste bradul cu globuri si lumini care semnifica cerul senin din noaptea nasterii. Oamenii isi fac daruri iar copii il asteapta pe Mos Craciun care le rasplateste comportamentul de peste an .

7 comentarii:

  1. foarte putini oameni mai inteleg cu adevarat ce inseamna craciununul...de prin 90 craciunul a devenit o sarbatoare comerciala si importata intr-un stil mare de la americani..noi nu mai zicem Craciun fericit, e mai cool sa zici Merry Christmas!totul e o aberatie si o prostie!Foarte interesant postul,avem nevoie de oameni care sa ne invete ce e Craciunul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da ai dreptate nu numaca esenta craciunului s-a pierdut dar este cea mai mare afacere ... si nu vreau sa zic k nu e frumos sa faci cadouri dar acestea si-au schimbat cu totul nuanta si nu prea mai seamana a cadouri azi multa lume se supara daca nu primeste masina asteptata tot anu sau ultimul telefon aparut ... copiii nu mai stiu ce inseamna un cadou frumos daca nu primesc un terminator sau mai stiu eu ce super erou ... da o banana si o portocala p langa un trening nu le mai ajunge

    RăspundețiȘtergere
  3. totul era alfel cand eram copii...atunci simteam cu adevarat magia craciunului...mi-e dor de mirosul de cozonzci din casa sau de punga plina de nuci si portocale cand veneam seara de la colindat...

    RăspundețiȘtergere
  4. indiferent de cum a ajuns Craciunul azi, totusi mai exista oameni pentru care Craciunul se simte cu sufletul, desi multi au uitat pana si insemnatatea acestui cuvant - suflet. Craciunul trebuie sa insemne bucurie duhovniceasca, pace, credinta in Cel ce S-a nascut pentru noi, si nu in ultimul rand bunatate fata de aproapele.
    CRACIUN FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bunica mea e de pe langa baia mare un sat numit Lapus imi place foarte mult traditia de acolo ... pe langa faptul ca merg cu colindul de la copii de 6 anisori pana la oameni in toata firea si nimeni nu sta calare pe vizor sa vada ca sunt colindatori sau nu cum se face la noi ..... bai sunt colindatori lniste sa nu auda sa nu zica k suntem aksa si nu raspundem .... ce imi place cel mai mult si totusi imi pare ciudat e ca atunci cand vine cineva la bunik-mea cu colinu ea fiind de o situatie materiala mai proasta le da cate un mar si o nuca de caciula si totusi aceiasi colindatori vin an de an nu o ocolesc nu zic cum se zice la noi "aici nu ma ca aici nu ne da mai nimic e zgarcita baba" ...

    RăspundețiȘtergere
  6. in fiecare an de craciun,incerc sa gasesc ceva din amintirea anilor trecuti..poate e un obicei stupid..dar..de ex..anul asta imi e dor de tatal meu care e plecat,si m-am uitat la pozele din anii trecuti,mi-am adus aminte de glume facute de el...Craciunul poate fi magic,tot ce trebuie sa faci e sa ai sufletul deschis!craciun fericit tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  7. craciunul asta imi e foarte dor de cineva...!:X:*

    RăspundețiȘtergere

Ce zici ? ...